januar 6, 2020 admin

Børn og unge har godt af masser af fisk

Ja det kommer nok ikke umiddelbart som nogen overraskelse, men en undersøgelse foretaget af DTU Fødevareinstituttet i april 2019 viser, at børn og unge ikke spiser nok fisk. Det er en noget, som jeg hos Annas Fiskekasser er lidt triste over. For fisk er altså rigtig vigtigt – og faktisk er det endnu vigtige for vores børn og unge, end det er for os voksne.

Derfor er fisk vigtigt for børn og unge

Det handler selvfølgelig alt i alt om de vigtige og sunde næringsstoffer, som findes i fisk. Fisk er rige på D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer og disse næringsstoffer er nogle meget vigtige grundstene for vores hjerner – især hjerner i kraftig udvikling, som er tilfældet med børn og unge. Næringsstofferne kan være svære at få fra andre madvarer og netop derfor er det vigtigt, at vi giver vores børn og unge fisk, så deres hjerner har de bedst mulige vilkår for udvikling.

Hvilken slags fisk bør børn og unge spise – og hvor meget skal de have?

Ligesom med al andet mad så er variation også vigtigt, når det angår fisk. Samtidig er der typer af fisk, som de helst bør holde sig fra. Fødevarestyrelsen har på baggrund af nye beregninger udstukket nogle lidt mere forsigtige råd hvad angår de typer af fisk, som børn og unge bør indtage. Det samme gælder for gravide og ammende, som jeg også skrev om i vores artikel ”Graviditet og fisk: Do’s, dont’s og gode råd”. Det skyldes, at nogle typer fisk indeholder mere kviksølv og at de nye beregninger viser, at der kan være stor forskel på følsomheden overfor kviksølv hos fostre og små børn. Selv ved lave indtag af kviksølv kan udviklingen af hjernen hos fostre og børn skades. Fødevarestyrelsen præciserer, at dette gælder for alle børn op til 14-års alderen.Bør spises:

Rødspætte, laks, rødtrunge, skrubbe, kuller, kulmule, sej, fiskerogn, sild og dåsetun (dog maks 1 dåse tun om ugen og ingen hvid tun eller albacoretun.)

Bør undgås:

Tunbøffer og friske udskæringer af store rovfisk som tun, gedde og haj.

forvaltningen af disse fiskerier hjælper med at bevare fiskebestanden og deres leveområder.

2 hovedmåltider og lidt til frokost

Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn og unge spiser fisk til mindst 2 hovedmåltider om ugen og flere gange om ugen som pålæg til frokost. Som sagt er variation vigtigt. Blandt andet fordi børnene på denne måde for forskellige smagsoplevelser, men også fordi de dermed får gavn af fiskenes forskellige gode egenskaber. Undersøgelsen fra DTU Fødevareinstitut viste, at børn i alderen 4-14 – og som spiser fisk minimum en gang om ugen –  i gennemsnit indtager 12-17 gram fisk per 10 MJ. Dette er kun 1/3 af anbefalingen fra Fødevarestyrelsen.

Sådan sørger du for, at dine børn får nok fisk

2 gange om ugen som hovedmåltid og en 3-4 gange som pålæg lyder måske ikke så slemt, men det er åbenbart lettere sagt end gjort for de fleste af os; børn som voksne. Så hvordan sørger vi for, at børnene får det fisk, de skal have, så deres hjerner kan vokse sig store og stærke? Undersøgelsen fra DTU Fødevareinstitut viste, at der er en del gengangere og favoritter blandt fiskeprodukter hos børnene. Det er især salatprodukter som makrel-, tun- og rejsesalat som er mest populært at få med på madpakken. Derudover spises der ofte sild, makrel i tomat og torskerogn. Når det gælder varme retter er det især laks, fiskefrikadeller, rødspætte og skaldyr der er på menuen. Mit råd er at prøve en masse forskellige opskrifter af indtil I finder jeres egne favoritter og find inspiration i de gængse favoritter, som jeg har listet ovenfor.

Kampagnen ’Fisk 2 gange om ugen’, som er et partnerskab hos Landbrug og Fødevarer har derudover formuleret 5 gode tips til at få børnene til at spise mere fisk, som jeg synes er værd at dele:

  1. Sørg for at fjerne benene i fisken (børn hader ben).
  2. Lav nogle lette serveringer med skaldyr (fx kogte skalrejer), da det kan være sjovt for børnene at pille rejen selv.
  3. Anret fiskeretten på en sjov eller anderledes måde (stik fx torskerognen ud i sjove former med en udstikker).
  4. Tag børnene med i køkkenet, så de kan få fingrene i fisken selv og opdage, at den slet ikke er så farlig at spise.
  5. Bland ikke fisken sammen med for mange ingredienser, da børn bedst kan lide at have tingene adskilt på tallerkenen.

Hos Annas Fiskekasser, er det kun helleflynder der er hel med skin og ben ellers er alle de andre arter af fisk fileteret og uden ben, lige noget for alle børn. Og tag dit barn eller børn med i køkkenet og vis dem at fisk ikke er farligt, og prøv f.eks. at anrette blæksprutte, den er lækre mild i smagen og sjov at lave til aftensmaden.

Billedet taget af Frederikke Brostrup