november 10, 2020 admin

Om limfjordsøsters

En dansk specialitet

Limfjordsoester oyster

Limfjordsøsters er den europæiske østers. Den er rundere end den klassiske aflange østers vi kender fra Holland og Frankrig. Limfjordsøstersen har en flad bund og en afrundet top.

Limfjordsøstersens biologi

Limfjordsøstersen lever hovedsageligt af plankton. Den kan filtrere ca 100 liter vand i døgnet i jagten på mad. Limfjordsøstersen er en hermafrodit, da den skifter køn efter temperaturen i vandet. Dog vil den de første tre år for det meste være en han, og her efter oftest være en hun. 90% af østersen over tre år er hunner. De er kønsmodne efter 10 måneder og en frugtbar hun kan lægge 5 millioner æg, mens hånden kan sprede 2,7 milliarder sædceller.

En limfjordsøsters starter som en lille lave, der kan svømme frist rundt i op til et par uger, indtil den finder et godt sted at sætte sig. Her vil den blive siddende resten af dens liv. Den kan blive omkring 20 år gammel, dog er dem vi spiser typisk tre til fire år gamle.

Hvordan åbner man en limfjordsøsters

For at spise en østers skal man først åbne den med en østerskniv. Det gør du ved at stikke kniven ind  i enden, hvor østersen har en muskel, og vride kniven til man kan mærke at musklen giver slip. Herefter løfter man undersiden, den flade del, af og skraber den let. Der kan komme små skaller ned i østersen. Dem kan du forsigtigt skrabe ud med kniven så du undgår at få dem i munden. Selve østersen kan løsnes fra skallen med at kniven, så den ikke sidder fast når man spiser den. 

Hvordan tilbereder man en østers

Jeg elsker østers bare med citron. Det er den helt klassiske måde at spise østers på og på den måde kan jeg stadig smage den rene østersen. Når en østers filtrerer vanden i det område den er i, tager den også smag fra det område. Den kan derfor variere i smagen, fra sødt og nødeagtigt til metallisk. Der er mange måder at tilberede en østers på, man kan tilberede den med Tabasco sovs, putte den på grillen med hvidløg og smør og mange andre måder. Kun fantasien sætter grænser. 

Fakta om Limfjordsøsters

  • Limfjordsøstersen er en europæisk art
  • Limfjordsøstersen er rundere end de andre østers vi kender fra syd og mellem europa
  • Limfjordsøstersen er en hermafrodit og kan skifte køn flere gange i løbet af sit liv
  • Limfjordsøstersen kan blive op til 20 år gammel