Om Havkatten
Havkatten (Anahichas Lupus) er en ganske almindelig fisk i de danske farevande. Havkatten er en langstrakt benfisk som lever på bunden af havet.
Havkattens udseende
Havkatten er en utrolig smuk langstrakt fisk, hvilket betyder at den har sit hoved og ellers er resten af fiskens krop én lang hale. Den er blålig i skindet med ned langs halen. Den har et stort hoved, med en stor mund, med knusetænder inde i munden og en forkromede gribe tænder så den kan holde fast i sit bytte.
Hvor lever Havkatten?
Havkatten lever på havbunden på en dybde af 2 til 1100 meter, men er mest talrig på en dybde mellem 60-150 meter i Nordsøen. Den foretrækker sten og klipperev hvor den ligger skjult det meste af tiden og venter på et bytte kommer forbi.
Hvor gammel kan en Havkat blive?
En Havkat i Nordsøen bliver som regel ikke ældre en 18 år gammel cirka og så er de over en meter lang og vejer omkring 20kg.
Hvornår er Havkat i sæson?
Havkatten er i sæson fra april til august/september og har højsæson i maj og juni, man ser sjældent dansk havkat i efteråret og om vinteren.
Er Havkatten truet?
Havkatten anses ikke umiddelbart som truet, men den holdes under observation, idet den betragtes som sårbar overfor fiskeri, klimaændringer og habitatforstyrrelser. . Gennem de sidste 30-40 år har bestandene generelt været nedadgående, men i de seneste år har der dog været tegn på, at den negative udvikling er vendt i flere områder.
Fakta om Havkatten:
- En almindelig fisk i Danmark.
- Lever på havbunden i 2 til 1100 meters dybde.
- Spiser tykskallede bunddyr, skaldyr og mindre fisk.
- Kan blive op til 20 år gammel.
- Kan bide et kosteskaft over eller splintre en åre når den er størst.
- Højsæson i maj og juni.