december 3, 2019 admin

Graviditet og fisk: Do’s, dont’s og gode råd


Der findes et hav af ting man skal forholde sig til, når man bliver – og er gravid. Kosten er især vigtig, da der er ting man som gravid skal være særligt opmærksom på. En af disse ting er indtagelsen af fisk – og det er et af de emner, som hurtigt kan blive en smule uigennemskueligt at forholde sig til. Fisk bør nemlig udgøre en del af kosten, når man er gravid, men man skal være lidt varsom med mængderne og der er fisk, som man faktisk slet ikke bør spise, da de indeholder kviksølv. Vi har dykket lidt ned i de officielle kostråd til gravide for at give det et hurtigt og klart overblik over hvor meget du bør spise, samt hvad du må og ikke må spise af fisk.

Skal jeg spise fisk når jeg er gravid?

Ja, det skal du. Det officielle kostråd om at spise mere fisk gælder også når du er gravid, og faktisk er det endnu vigtigere at spise fisk som gravid, da de gode fedtsyrer fra fisk er meget gavnlige for udviklingen af barnets hjerne. Fisk bidrager med både omega3, jod, selen og vitamin D, som er vigtigt for barnets vækst og disse ting kan være svære at få fra andre fødevarekilder i tilstrækkelig mængde. Det anbefales at du spiser mindst 350g fisk om ugen – og dette må meget gerne være en variation mellem forskellige typer af fisk. Herunder giver vi dig en liste over hvilke fisk du gerne må spise og derfor frit kan variere mellem.

Hvilke fisk må jeg spise?

Disse fisk kan du frit vælge mellem og mæske dig i, når du er gravid. Så slå dig endelig løs med en god omgang stegt rødspættefilet med persillesovs, fiskefrikadeller eller fish’n’ chips på kuller, kulmule eller sej.

Hvilke fisk må jeg ikke spise?

Større rovfisk, herunder:

  • Fersk tun (tunbøffer)
  • Haj
  • Gedde

Disse fisk er heldigvis ikke særlig udbredte i Danmark og det vil derfor for det meste ikke være et problem at undgå dem. Grunden til at de større rovfisk helt bør undgås er, at de kan indeholde høje mængder af kviksølv, som kan skade det ufødte barn. Man har tidligere anbefalet blot at begrænse indtaget, men fra 2014 har Fødevarestyrelsen ændret anbefalingen. Det sker især fordi nyere forskning har vist, at ufødte børn kan være mere følsomme kviksølv, end man først har antaget.

Hvilke fisk må jeg spise i begrænsede mængder?

  • Dåsetun (maks. 1 dåse om ugen)
  • Østersølaks (maks. 125g om måneden)

Dåsetun

Du bør begrænse dit indtag af dåsetun når du er gravid. Selvom dåsetun indeholder mindre kviksølv end en tunbøf (da det er lavet af mindre tunfisk, som ikke har nået at optage samme mængde kviksølv), bør du begrænse dit indtag idet der altså stadig er en smule kviksølv. Rådet lyder på, at du maksimalt bør indtage 1 dåse tun om ugen. Du kan altså derfor sagtens lave dig en lækker tunsalat 1 gang om ugen. OBS! Noget dåsetun kan være lavet med hvid tun eller albacoretun, og disse bør du helt holde dig fra, da de indeholder mere kviksølv.

Østersølaks

Det anbefales at du som gravid kun indtager maksimalt 125g østersølaks om måneden. Grunden til, at du skal begrænse indtaget er, at østersølaks indeholder dioxin. Dioxin er ikke godt for det ufødte barn og bør derfor begrænses. Størstedelen af det laks, som findes på det danske marked er dog opdrættet laks, som stammer fra Norge eller Færøerne – og i disse er der ingen fare for dioxin. Når du handler hos Annas Fiskekasser stammer laksen altid fra Færøerne og du kan derfor roligt spise det, når du er gravid.

Hvilke fisk skal jeg være opmærksom på at spise?

  • Gravad og røget fisk
  • Sushi

Listeria-bakterier

Der kan forekomme små mængder af listeria-bakterien i gravad og røget fisk, idet disse ikke er varmebehandlede. Derfor bør du være opmærksom på kun at spise dette, hvis det er meget frisk. Den samme bakterie kan forekomme i sushi, men i Danmark har vi et lovkrav om, at fisk der skal bruges til sushi skal være frosset ned i mindst 24 timer (for at dræbe eventuelle bakterier). Derfor kan du roligt spise sushi i Danmark, da risikoen for listeriasmitte er meget lille. Du skal derimod være meget opmærksom på det, hvis du befinder dig i udlandet, hvor det samme lovkrav ikke nødvendigvis er gældende. Her kan risikoen være større.

Stay calm and eat fish

Som du kan se er der altså stadig meget forskellig fisk, som du kan og bør spise, når du er gravid.  Husk at du roligt kan spise dig mæt i en god omgang stegt rødspættefilet med persillesovs, fiskefrikadeller eller fish’n’ chips på kuller. Plus kulmule, sej, makrel, sild, fiskerogn, rødtunge, skrubbe og opdrættet laks. Derudover er der selvfølgelig også alt hvad der hedder skaldyr, som rejer, blåmuslinger, hjertemuslinger, østers, jomfruhummer, krabbeklør og meget andet i skaldyrsverden. Vær endelig ikke bange for at spise fisk, når du er gravid og send endelig en mail til mig på info@annasfiskekasser.dk hvis du har nogle spørgsmål.

Få bæredygtigt fisk leveret til døren hver måned

Vil du vide mere? Her er et par artikler